sundvej.blogspot.com

mandag den 28. maj 2012

MORGEN - lidt/meget om kost

Jeg tror, at det er vigtigt med både proteiner og kulhydrater til alle dagens hovedmåltid - morgenmaden, frokost og aftensmad. Fordelingen er 1/3 del proteiner og 2/3 del kulhydrater. Det skal gerne være langsomme kulhydrater som grøntsager, linser, bønner, frø, kerner og nødder. Proteinet kan komme fra ko, okse, lam, æg, fisk, kylling - ja alt, hvad der har haft en mor! ;) Når morgenmaden er sammensat således vil blodsukkerret, og derved humøret ligge stabilt hele dagen, og signaler om sult (ikke sukkertrang) og tørst vil være nemmere at høre resten af dagen - du giver din krop en perfekt start! 100 % fuldkornsprodukter som havregryn, grød af hirseflager, byg mv. er også sundt pga. fibre vitaminer etc., men det lille problem er, at korn indeholder meget mere kulhydrat (energi) pr. 100 g en grøntsager. Vores kroppe er ikke gearet til at få så meget kulhydrat, og det kan belaste kroppen. Vores kroppe er i princippet slet ikke beregnede til at spise kornprodukter og mælkeprodukter fra andre pattedyr. Det er kun 11.000 år siden vi blev agerbønner. Korn (100 % FULD), ris og quiñoa har dog rigtig mange gode egenskaber, og derfor mener jeg, at det i begrænsede mængder er sundt. Bare ikke hvis vi baserer vores mad på det, som man ofte gør i Danmark - det kan være en helt udfordring at lave mad uden korn, ris, mælk, kartofler og sukker! ;0)
Desuden er det essentielt at få sundt fedt til bl.a hjernen HVER DAG gerne 5 -6 spsk fuld. Dette bidrager desuden også til mæthedsfølelsen. Det er vigtigt at det er koldpressede olier eller mekanisk pressede (hvis det ikke står på flasken, så er det IKKE) og at det er 100 % fedt! Hvis der fx står 82 % fedt i varedeklarationen, så er de sidste 18 % fx vand. Det lyder ikke så slemt, men for at vand og olie kan blandes, skal der tilsættes en emulgator, så vandet bindes til olien, og dette behøver producenten ikke deklarere :( Det er desuden vigtigt at behandle olier med omhu. Bl.a. Hørfrø, tidselolie og rapsolie er meget ustabile olier (flerumættede) og har brug for at være på køl. Hvis en olie smager grimt, så er det oftest fordi den allerede er harsk/dårlig inden man køber den måske pga. forkert opbevaring. Husk olier til opvarmning er bl.a. olivenolie eller kokosolier, dog til max 160 grader.

Jeg sætter altid et æggebærer halvt fyldt med olie på morgenbordet til hver af os, så er vi sikre på at få vores olie. Desuden laver jeg tit morgenmaden aftenen før, mens jeg går og rydder op efter dagen, så er den klar de morgener, hvor der kan være lidt run på. Hvis jeg laver en god portion, så er der også til aftensmaden, så vi bare kan hygge os og lege efter arbejde <3

Ingen kommentarer:

Send en kommentar